Als je een GAS-boete gekregen hebt, kan je hier verweer tegen aantekenen. Hoe dat in z’n werk gaat kan je hieronder lezen!
Het proces verbaal (PV) (of bestuurlijk verslag (BV) dat de politie opgesteld heeft, geven zij door aan de lokale GAS-ambtenaar van de gemeente waar de politie de inbreuk vaststelde. De GAS-ambtenaar bekijkt jouw case en stuurt je allereerst een kennisgeving met de informatie over de inbreuk in de vorm van een brief. Let op! Dit is nog niet de boete, er is op dit moment in de procedure nog geen beslissing genomen door de GAS-ambtenaar. Op deze kennisgeving kan, voor een bepaalde termijn, schriftelijk verweer worden aangetekend. Dit wil zeggen dat je niet akkoord gaat met de vastgestelde inbreuk in het PV. Om het verweer aan te tekenen kan je onderstaande documenten invullen en bezorgen aan de GAS-ambtenaar. Op de kennisgevingbrief zal hierover normaalgezien informatie te vinden zijn.
Als je verweer hebt aangetekend, beslist de GAS-ambtenaar of dit gegrond of ongegrond is. Op basis daarvan komt er een boete of wordt je GAS-boete geseponeerd. Deze beslissing krijg je opnieuw toegestuurd een brief. Seponering betekent dat je verweer gegrond werd bevonden en er geen boete komt. Als je verweer niet gegrond werd bevonden, kan je beroep aantekenen bij de politierechtbank. Hiervoor neem je best een advocaat onder de arm!
Het document ‘GAS verweerschrift’ is een leeg sjabloon van een standaard verweerschrift dat je kan invullen met de gegevens van jouw specifieke situatie. In het document ‘GAS verweerschrift met juridische motivering’ vind je verschillende argument toegespitst op het recht op protest die je kan gebruiken om jouw verweer tegen de GAS-boete te motiveren. Het document ‘GAS verzoek hoger beroep’ kan je gebruiken om beroep aan te tekenen als je niet akkoord gaat met de finale beslissing nadat je verweer hebt ingediend of als de termijn voor schriftelijk verweer reeds afgelopen was.